Avtor
Kolofon Brošura
Navodilo
  Prihajajoče je ob vstopu v newyorško pristanišče pozdravil Kip svobode. Ko so bili za njimi vsi kontrolni pogledi na Ellis Islandu, jih je manjša ladja zapeljala na trdna tla Amerike.  
  Pomen zasebne korespondence med izseljenci in njihovimi sorodniki je brez dvoma odločujoč v času, ko še ni bilo drugih možnosti, medsebojni obiski pa so bili zaradi pomanjkanja denarja skoraj minimalni. Mnogi so domačim poslali vest že iz Ljubljane, nato iz pristanišča, kjer so čakali na vkrcanje, drugi s srede Atlantika (ladijska pošta), večina po prihodu v Ameriko. Tudi novice iz domovine so bile težko pričakovane, saj je bilo domotožje največje na začetku poti v novi domovini.
       
Broadway in Times Square v New Yorku: visoke zgradbe in pravi nebotičniki so se dvigali na obeh straneh širokih ulic, promet je bil gost in hrupen, po pločnikih se je valila množica pešcev.   Slovenska izseljenka je prijateljici na Kranjsko poslala razglednico (1910) z motivom Broadwaya in Trinity Buildinga (zgrajen v letih 1904–1907).
  Spodnji del New Yorka s stavbe (Woolworth Tower, zgrajen leta 1913, visok 241,2 metra). Izseljenka Hela je pisala sorodnici ali prijateljici: »Takole izgleda Amerika. Nam se zelo fajn godi, zelo lepe stvari vidimo. Srčne pozdrave Hela.« (1931)


  Metropolitan Life Insurance Tower v New Yorku, zgrajen v letih 1907–1909, visok 213 metrov.
 
       

Mestna ječa in stavba kriminalnega sodišča v New Yorku (The Tombs and Criminal Court Building) leta 1910.

  Le malo slovenskih priseljencev v Združene države se je za stalno naselilo v New Yorku. Bilo jih je le toliko, da so imeli svojega duhovnika. Duhovnik Alojzij Leo Blaznik je imel novo mašo v cerkvi sv. Janeza Nepomuka v New Yorku 17. junija 1906.   Podobica v spomin na novo mašo Alojzija Blaznika: prva (barvna) in zadnja stran (tekst).   Dekliška Marijina družba v New Yorku, leta 1926.
»Za spomin od Angeli. Tudi tukaj imamo Marijino družbo, ker se bolj držimo, kod pa doma. Če ravno smo v tujini, ker vas mnogo misli, da tukaj živimo kar tako kot živina. Pa ni res, živimo nekateri lepše kod doma. Pozdrav Jašo Angeli.«
 


ZRC SAZU
© Inštitut za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU | Ljubljana, Slovenija | 2007 | Vse pravice pridržane.