Avtor
Kolofon Brošura
Navodilo
  Razglednica mestne hiše v letu praznovanja 50. obletnice vladanja avstrijskega cesarja Franca Jožefa I. (1830–1916).  
  Mestna policija je bila del mestne uprave od leta 1866 do 1. aprila 1913, ko jo je prevzela država. Vse kaže, da pri obvladovanju gibanja tujcev v mestu ni bila dovolj učinkovita. Pred tem je nadzorovala mestno območje, njeni detektivi so spremljali nezakonite migracijske tokove tudi v širšem ljubljanskem zaledju. Konec koncev je vsak, od nosača kovčkov do izseljenskega agenta, hotel odškrtniti drobtinico od izseljenskega »kolača«, saj je bil prevoz izseljencev in povratnikov posel stoletja.

Mestna hiša (rotovž) je bila sedež mestnih uradov (magistrata), med njimi tudi policijskega urada. Začasni zapori so bili v zadnjem delu stavbe.
       
Uradna ovadba policije z Reke (Fiume) o odhodu 30 izseljencev pod okriljem družbe Zwilchenbart iz Švice, ki ni imela koncesije za delo v avstro-ogrski monarhiji.   Ovadba Janeza Kramarja (ime je verjetno izmišljeno) iz Dolenjske na »Slavno policijo« v Ljubljani o nedovoljeni agitaciji v gostilni Pri starem Tišlerju za pot skozi Bremen. Lastnik gostilne je vabil pred vrati: »Le notri pojdite, so tudi drugi notri, ki v Ameriko gredo.« Mestni detektiv je bil zadolžen za nadzor gostilne.   Ovadba o odhodu skupine izseljencev, ki jo je na dopisnici z datumom 9. 5. 1902, žandarmerijski postaji v Ribnici poslal anonimni pisec.   Na uradnem dopisu ljubljanskega magistrata z dne 2. 6. 1903 (glej logotip levo zgoraj) je županov namestnik Vončina uredil zadevo s fantom, ki je hotel oditi v Ameriko, ne da bi zadostil vojaški obveznosti.  
                 
           
  Poročilo mestnega stražnika (1903) o fantih, ki so se v bližini kolodvora vsiljevali potnikom za nošnjo prtljage in jih hkrati nagovarjali, naj kupijo ladijske vozovnice pri določenem agentu, kar je bilo prepovedano.   Uradna ovadba na obrazcu policijskega odseka mestnega magistrata v Ljubljani o prestopku aretiranega. Sumili so ga nagovarjanja izseljencev in posredovanja za nakup vozovnic pri določenem izseljenskem agentu.   Poročilo o priprtju (1901) moškega, ki je mladoletne fante vabil v Ameriko. Pri njem so našli denarnico z 276 kronami in 4 krajcarji, vrednostne papirje, beležnico in nož; ob priprtju so mu vzeli še hlačni pas.      


ZRC SAZU
© Inštitut za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU | Ljubljana, Slovenija | 2007 | Vse pravice pridržane.