Avtor
Kolofon Brošura
Navodilo
  Razglednica agenta Karola Rebeka iz Kolodvorske ulice v Ljubljani, ki je bil predstavnik družbe Red Star Line (»Proga Rudeče Zvezde«). Na njej je poštni hitri parnik Finland.  
  Sklenitev pogodbe za nakup vozovnic, ki so jih izseljenci, potujoči v skupinah, običajno dobili pred vkrcanjem na parnik, še ni pomenila konca problemov. Na poti do izhodnih pristanišč se je dogajalo marsikaj. Zaradi neznanja jezika in nenavajenosti na potovanja so mnoge ogoljufali in jih prepustili na milost in nemilost predstavnikom raznih potovalnih agencij. Vendar so pred odhodom računali na ponudbo in se odločali tudi zaradi vabljivosti njihovega reklamnega materiala. »Zadnji pozdrav pred odhodom v Ameriko!« je bil pogost na razglednicah, ki so jih pred odhodom iz Ljubljane pisali domačim; v našem primeru Ana, ki je verjetno potovala skozi Antwerpen v New York.
       
Prva stran seznama potnikov izseljenske pisarne E. Kristana v Ljubljani, 31. 12. 1906.   Prva stran obrazca pogodbe za nakup vozovnice pri družbi American Line, ki jo je izdajal agent Edvard Šmarda v Ljubljani.   Manjša priročna mapa za hrambo potovalnih papirjev.   »Izvrstna prilika za potovanje v Ameriko je in ostane čez Hamburg.« Reklama za pot skozi Hamburg z novimi parniki, ki jih Franc Seunig, izseljenski agent v Ljubljani, imenuje »velikani«.  
                 
         
  Prerez parnika Aquitania kot informacija potnikom o njihovem bivanju na ladji. Večina izseljencev je potovala v 3. razredu, ki je bil običajno zelo blizu kotlovnic in marsikdaj pod vodno gladino.   Kljub dogovoru o nakupu so imeli mnogi izseljenci na poti težave. Ker agent Edvard Kristan ni nakazal denarja »za vožnjo po morju« v Basel, je poslanec Bartol posredoval pri Deželni vladi v Ljubljani.   Reklamni list American Line s cenami voženj z njihovimi parniki v 2. ladijskem razredu.   Reklamna ponudba Norddeutscher Lloyd iz Bremna za pot s hitrim parnikom Kaiser Wilhelm II. in drugimi parniki te družbe. Iz Ljubljane so potniki odhajali vsak torek, četrtek in soboto, plovba čez Atlantik naj bi trajala 5 do 6 dni.  


ZRC SAZU
© Inštitut za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU | Ljubljana, Slovenija | 2007 | Vse pravice pridržane.